Der findes mange myter og forestillinger om denne form for børnepasning. Nogle er rigtige, andre er ikke. Om det er noget for dig kan du få hjælp til at afgøre her.

A: Private dagplejere har en langt højere grad af frihed med børnene.
B:Ja, det er helt rigtigt. Vi har mulighed for, selv at bestemme over vores hverdag og omgivelser. De private DP´ere kan indrette sig så det passer til alles behov, børns såvel som voksnes. Dette er en stor fordel; Åbningstider er fleksible, og har dit barn eller du specielle ønsker, er det kun et spørgsmål om at komme til enighed med Dagplejeren.

A: Du har ingen gæstedagplejer hos "Den private dagplejer" og skal derfor selv sørge for pasning, i tilfælde af, at din DP´er bliver syg.
B: Jo og nej, Nogen private dpér, vælger at samarbejde med hinanden, så man træder til som "gæstedagplejer" i sådan tlfælde.

Omvendt kan man stille sig selv følgende spørgsmål: Hvis jeg er selvstændig og selv ansvarlig for fremtidig tilgang af børn i min dagpleje, hvor smart er det så at melde sig syg (lidt for tit), og dermed risikere et dårligt rygte? Nej, vel? Men DP´ere er selvfølgelig mennesker, og kan som alle andre blive syge.

A: Der er ingen tilsyn med de private dagplejere.
B:Det passer ikke. Der bliver ført tilsyn ca. 2 gange årligt, hvor den tilsynsførende pædagog kommer på anmeldt og uanmeldt besøg.

A: Alle og enhver kan blive privat dagplejer.
B:Det passer ikke. For at blive godkendt skal man have en ren straffeattest og socialattest (pædofili-attest). Dette gælder for alle personer i husstanden, der er fyldt 18 år. Derudover skal man godkendes gennem samtale og gennemsyn af hjemmet. Hvis den tilsynsførende pædagog ikke mener man er egnet, får man ikke tilladelsen.

A: Dagplejere har ikke mulighed for at få pædagogisk rådgivning.
B:Det passer ikke. De private dagplejere har mulighed for at søge råd og vejledning om overordnede problemer hos en pædagog. Hvis DP´er har mistanke om specifikke problemer og evt. vanrygte hos et barn, kan man også henvende sig til en pædagog.

A: Private dagplejere har ikke mulighed for adgang til fagrelevante kurser.
B:Det passer ikke. Private dagplejere har ikke pligt til at deltage i kurser, men kan deltage i kommunens kurser. Og større viden om børn og deres udvikling er jo altid godt.